Ga naar hoofdinhoud

Hijs- en hefmiddelen: veilig werken met de grief

Jac Verrijt, Hoger Veiligheidskundige bij Scheuten, duikt in Glas in Beeld dieper de wereld in van de hijs- en hefmiddelen. Hij zoomt daarbij in op de grief. Hijs- en hefmiddelen vallen onder de Machinerichtlijn. Ze moeten sinds 1 januari 1995 CE gemarkeerd zijn, ook de middelen die afkomstig zijn uit landen van buiten de EU.

In de Nederlandse wetgeving is de Machinerichtlijn overgenomen in de Warenwet en die is verder uitgewerkt in het Warenwetbesluit Machines. Hierin staat onder andere dat machines bij normaal gebruik geen gevaar mogen opleveren voor de veiligheid en/of de gezondheid van de medewerker. Doordat er een CE-markering geplaatst is op het hijs- en hefmiddel, mag je ervan uitgaan dat er hoofdzakelijk is gekeken naar de technische eisen van de machine. Je moet dan vervolgens nog beoordelen of de machine op zijn nieuwe plaats binnen het bedrijf veilig gebruikt kan worden. Dit wordt nog weleens vergeten. Vaak denkt een werkgever ten onrechte dat een CE-markering automatisch ‘veilig’ betekent. Niet alleen in de Warenwet is een aantal regels opgenomen, ook in het Arbeidsomstandighedenbesluit zijn voorschriften opgenomen voor het gebruik van hijs- en hefmiddelen.

Lees het volledige artikel in Glas in Beeld #1 – februari 2023 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…