Ga naar hoofdinhoud

IG2Pieces: AGC en Hegla ontwikkelen machine voor scheiden isolatieglas

Hoe kun je waarde halen uit defect isolatieglas en uit isolatieglas dat aan het einde van z’n levensduur is? AGC en Hegla zijn een samenwerkingsverband aangegaan dat antwoord geeft op deze twee vragen. Het resultaat is een machine, IG2Pieces, die de rand van het isolatieglas scheidt. Producenten kunnen zo het kader storten en het glas aanbieden aan floatglasfabrikanten voor hoogwaardig hergebruik.

Producenten maken dubbel- en tripleglas in een markt die hoge eisen stelt aan kwaliteit en levertijd en zich kenmerkt door een toenemende kostendruk. De groei van de productie en het gebruik zorgen voor meer afvalglas, hetzij vanwege meet- of fabricagefouten, hetzij omdat het glas aan het einde van z’n levensduur is gekomen. In het beste geval vinden ‘fout’ en ‘oud’ isolatieglas hun weg naar een recycler die het glas verwerkt in producten als glaswol (downcyclen). Slechts een deel van het glas komt terug in de floatproductie waarmee de materiaalkringloop zich sluit.

Meerwaarde met IG2Pieces

Gezien de stijgende prijs van energie en floatglas en de groeiende behoefte aan hoogwaardige glasscherven voor de floatovens, zijn AGC en Hegla de uitdaging aangegaan meerwaarde te halen uit afgedankt of defect isolatieglas. Binnen de ontwikkelingsovereenkomst richtte AGC zich op de toeleveringsketen terwijl Hegla de bouw van de machine op zich nam. Het resultaat is IG2Pieces, een machine die het scheiden van de assemblagedelen van isolatieglas mogelijk maakt. IG2Pieces snijdt de IG-unit langs de randen zodat de glasruiten, die grotendeels intact blijven, gescheiden worden van het frame. De som van de delen van deze gescheiden fracties is waardevoller dan isolatieglas dat compleet in een container verdwijnt.

Isolatieglas hoogwaardig scheiden

‘We zijn deze samenwerking met Hegla aangegaan, omdat we op zoek waren naar meer hoogwaardige glasafvalbronnen om onze floattanks te voeden’, zegt Geoffroy van der Rest, projectleider van AGC. ‘We betalen daar graag een premie voor, zeker in vergelijking tot ongesorteerde IG-schroot.’ Als het alleen om glasscherven zou gaan, zou er geen reden zijn om het glas heel te houden. Hegla is er echter in geslaagd de machine zo te modificeren dat het glas intact blijft. De Duitse producent van glasbewerkings- en handlingmachines heeft veel zorg besteed aan het tot stand brengen van een soepel scheidingsproces, met een minimale impact op het glasoppervlak.

‘We weten dat producenten het ontmantelen van verkeerd geproduceerd of defect isolatieglas in de meeste gevallen alleen handmatig doen’, zegt dr. Markus Schoisswohl van Hegla, de geestelijk vader van IG2Pieces. ‘En dan ook nog alleen voor elementen met een hoge toegevoegde waarde, aangezien het proces vervelend en tijdrovend is. IG2pieces maakt scheiden economisch aantrekkelijk. Dit vooral in het licht van de stijgende prijzen van basisglas, met als pluspunt een verbeterde scheidingskwaliteit.’

Circulair isolatieglas

De machine is ook van belang vanwege de toegenomen vraag naar circulariteit in termen van het hergebruik van isolatieglas aan het eind van z’n levensduur. Inspelend op die vraag heeft GSF Glasgroep vorig jaar in Hilversum de eerste circulaire glasfabriek in gebruik genomen. Grootste uitdaging in de fabriek is het zo effectief en arbeidsvriendelijk mogelijk scheiden van de ruiten van het isolatieglas. Een proces dat hoofdzakelijk nog handmatig gebeurt, al is een volautomatische lijn wel in ontwikkeling.

Tweede levenscyclus

IG2Pieces lijkt dit probleem te verhelpen.  De machine maakt het mogelijk ruiten economisch rendabel te scheiden om ze verder geschikt te maken voor hun tweede levenscyclus. ‘Circulariteit en duurzame gebouwen staan steeds meer op de agenda van ontwikkelaars en architecten’, aldus Van der Rest. ‘Wij zien dit concept als de basis voor het dienen van circulariteit in verschillende modaliteiten, met name qua glasafval voor recycling en de inzet van bestaande ruiten voor hergebruik.’ AGC en Hegla gaan de relevantie van de machine binnen de glasketen de komende maanden intensief testen en analyseren. Bernhard Hötger, CEO van Hegla: ‘Met IG2Pieces staan we nog maar aan het begin van verantwoorde duurzame ontwikkeling. We zijn dankbaar voor de samenwerking met AGC. Zo kunnen we niet alleen machineoplossingen bieden, maar ook onze klanten introduceren bij een geïnteresseerde koper voor het glas dat op deze wijze beschikbaar komt.’

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…