De nominaties voor de Glas Award 2023 zijn bekend. Bouwend Nederland Vakgroep GLAS organiseert de prijs voor vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas voor de elfde maal. De jury heeft zestien inzendingen beoordeeld en er vier genomineerd.
Op 8 november 2022 beraadslaagde de jury en nomineerde de volgende vier projecten en producten.
- Echo, Octatube
- Q Appartments Amsterdam, Vandaglas B.V.
- Artist-in-residence, HDK-Architecten
- Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASC, D&O Bouwglas B.V.
De leden van Vakgroep GLAS bepalen de winnaar van de Glas Award. Zij kunnen de hele maand januari hun stem uitbrengen. Naast de Glas Award reikt de vakgroep ook de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uit. De winnaars van deze prijzen zijn aangewezen door de jury.
Uitreiking Glas Award
De uitreiking van de Glas Award vindt plaats tijdens de Bouwbeurs 2023 in de Jaarbeurs te Utrecht. De uitreiking zal zijn in het auditorium om 17.00 uur en is net als de vorige keer uit handen van Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Eisma Bouwmedia, uitgever van Glas in Beeld, is mediapartner van de Glas Award. Glas in Beeld #6 – december 2022 besteedt uitgebreid aandacht aan alle genomineerde projecten. Eerder zetten we alle winnaars van de vorige edities op een rij.
Echo (Octatube)
![glas award](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/11/Evabloem_UNStudio_ECHO_exterior-011-800x534.jpg)
Voor dit nieuwe gebouw van de TU Delft zijn de gevels uit glas opgetrokken, waarbij in de ontwerpfase al is nagedacht over de vraag hoe de verschillende kwaliteiten van glas optimaal konden worden toegepast. Het resultaat is een toonaangevend gebouw dat de jury nomineert vanwege de innovatieve, out of the box toepassing van glas als de bepalende factor voor de constructie.
Q-Appartments (Vandaglas)
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/11/Q1-800x450.jpg)
Glas en beton zijn voor deze appartementencomplexen zo gecombineerd dat organische structuren ontstaan waar je niet omheen kan. In plaats van een flat zie je eerder een schilderij van Escher voor je neus oprijzen. De jury is speciaal gecharmeerd van het mooie, harmonieuze schouwspel dat is neergezet door de relatief eenvoudige, maar uiterst ingenieuze toepassing van glas in combinatie met beton.
Artist-in-residence (HDK-architecten)
![glas award](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/11/GA-2023-HDK-architecten-1452-021-800x600.jpg)
Een kelder is omgetoverd tot een met zonlicht verlichte ruimte. Glazen gevels zijn bevestigd tegen spanten van glas die de glazen dakplaten kunnen dragen. Daarbij is er sprake van een prachtige lichtinval in de kelder zelf. De eenvoud, het zonlicht in de kelder en de ‘glasuitdagingen’ bij het realiseren van een zelfdragende, voor bijna 100 projecten uit glas bestaande constructie, leverden het project een nominatie op.
Gevelbeglazing ASC (D&O Bouwglas)
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/11/Gevelbeglazing-Hulpwarmtecentrale-Vattenfall-Amsterdam-800x600.jpg)
De hulpwarmtecentrale in Amsterdam slaat overtollige warmte op en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt. De centrale bestaat uit verschillende gebouwonderdelen die door de slimme toepassing van glas ogen als één transparant geheel. Wat een saai gebouw had kunnen worden is nu door het toepassen van glazen vinnen een verbluffend voorbeeld van de kracht van eenvoud, aldus de jury.