Steeds meer glasbedrijven krijgen er mee te maken: de Veiligheidsladder of ook wel de Veiligheidscultuurladder of Safety Culture Ladder (SCL) genoemd. Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. Echter, Peter Abbink van IGS vindt dat de ladder bij zijn bedrijf niet zo veel toevoegt.
Om de veiligheid in de bouw naar een hoger niveau te brengen, hebben de ondertekenaars gezamenlijk afspraken gemaakt. Ze zetten de Veiligheidsladder in als instrument en onderaannemers zijn verplicht eraan te voldoen.
Rick Bregman
Rick Bregman is eigenaar van RIVA Safety Management dat glasbedrijven helpt te groeien op de veiligheidsladder. Van 2008 tot en met 2014 was hij werkzaam als Adviseur Arbo, Veiligheid en Techniek bij Kenniscentrum Glas. In samenwerking met het kenniscentrum begeleidt RIVA glasbedrijven bij de implementatie van de Veiligheidsladder en de certificering. We vragen Bregman waar de ladder voor staat en waar hij in de praktijk tegenaan loopt.
Peter Abbink
Ook gaan we in gesprek met Peter Abbink van Interior Glassolutions, kortweg IGS, uit Veenendaal. Hij is verantwoordelijk voor de invoering van de Veiligheidsladder. ‘Als ik eerlijk ben voegt de ladder voor ons niet zo heel veel toe. We beschikken namelijk niet alleen over VCA maar handelen er ook naar. Veiligheid is in die zin reeds ingebed in onze cultuur.’
Meer over de Veiligheidsladder lees je in aankomende uitgave (Glas in Beeld #4 – september 2022). Nog geen abonnee? Zie hier onze aanbiedingen.