Ga naar hoofdinhoud

Isoleren maar ook warmte weren met zonwerend glas

Met de alsmaar stijgende temperaturen, zoals van deze zomer, lijkt het bijna beter om zonnewarmte te weren dan te isoleren met glas. Het gebruik van zonwerend glas bespaart enorm op het elektriciteitsverbruik. Op jaarbasis kan dat oplopen tot 25.000 kWh per 1.000 vierkante meter vloeroppervlak. Dat is het elektriciteitsgebruik van zeven huishoudens.

Toch is er ook glas dat beide functies combineert: zonwerend isolatieglas isoleert maar weert de zonnewarmte ook. Is het handig om beide functies te combineren? Of is het gebruik van het glas alleen zinvol bij grote glasoppervlakken zoals die van kantoren? Tenslotte wil je in de winter wel de warmte je woning binnenhalen en die warmte daar ook houden. Geef hieronder je mening over onze stelling ‘Zonweren met glas wordt belangrijker dan isoleren’ en doe op onze homepage mee aan de poll (rechtsonder).

Neutraal zonwerend glas

De tijd van kantoren met spiegelende glasgevels ligt achter ons. Maar aan deze gebouwen is goed te zien wat het glas doet: de zon weren en daarmee de warmte buiten houden. Aan hedendaags zonwerend glas is deze comfortverhogende functie nauwelijks meer te zien: het glas is neutraal zonwerend. De techniek van het coaten van het glas is zover dat de metalen op het glas minimaal reflecteren en dus zo goed als neutraal van kleur zijn.

Te warm niet prettig

Het via de ramen naar binnen komen van zonlicht ervaren we als prettig. Het is, omdat we 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen, van groot belang voor onze gezondheid. Maar als er te veel zon binnenkomt, wordt het te warm. Dat is niet comfortabel en leidt ertoe dat mensen minder productief zijn. In woningen besparen we energie door de warmte van de zon te benutten maar kantoren vragen veel meer energie voor koeling dan voor verwarming. Zonwerend glas lost dit op. Dat het glas echter ook een schaduwkant kan hebben, blijkt uit dit bericht op onze site. Clarence Rose van Kennisinstituut Kern bepleit hierin dit glas niet zomaar toe te passen omdat het zo goed scoort in de BENG-berekeningen.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…