In de architectuur is glas altijd synoniem geweest voor transparantie, lichtheid en veelzijdigheid. Het was en is nog steeds het materiaal voor visionaire ontwerpen van de toekomst en trendsettende gebouwen van de moderne tijd. Maar zal glas ook de tand des tijds doorstaan van het komende tijdperk van duurzaamheid? Welke bijdrage leveren glazen gevels aan onze onafhankelijkheid van fossiele hulpbronnen? En hoe zit het met het welzijn van mensen in een steeds warmer klimaat? Welk technisch en designpotentieel biedt glas vandaag de dag in de architectuur? Antwoorden op deze vragen geeft het International architectuurcongres ‘Duurzame architectuur met glas’. Het congres vindt op 22 september van 9.30 tot 13.30 uur plaats tijdens de Glasstec in Düsseldorf.
Het congres is een samenwerkingsproject tussen de Glasstec, de Kamer van Architecten Noordrijn-Westfalen, de Technische Universiteit TU Dortmund en het architectuurvakblad DETAIL. Het vindt plaats in CCD Ost van Messe Düsseldorf. Tickets zijn online verkrijgbaar via de Ticketshop van Messe Düsseldorf. De Glasstec vindt plaats van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 september. Tijdens de beurs vinden naast het congres ook workshops plaats.
Praktijkvoorbeelden
Op de agenda staan acht sprekers, vertegenwoordigers van gerenommeerde architecten- en ingenieursbureaus en pioniers op het gebied van het plannen en bouwen met glas. Thomas Auer van Transsolar, hoogleraar Climate-Adjusted Building aan de TU München, geeft in zijn lezing antwoord op de vraag hoe gevels kunnen bijdragen aan allround duurzame architectuur. Verder spreken Michiel Riedijk van Neutelings Riedijk Architecten en Ingemar Vollenweider van architectenbureau jessenvollenweider. Zij presenteren twee voorbeelden van glasgevels die niet alleen energiezuinig zijn maar zelfs energie opwekken. Het Gare Maritime op de Tour & Taxis-site in Brussel wordt beschouwd als een etalage voor klimaatgedreven renovatie van gebouwen. Het Milieu en Energie Authority in Basel is het eerste kantoorgebouw in de stad dat dankzij de PV-gevel voldoet aan de Zwitserse Plus-Energy-Standard ‘Minergie-A’.
Baanbrekende ontwerpen
Een eveneens baanbrekend ontwerp, (bijna) volledig uit glas, is het kantoorgebouw cube berlin, bij het station van Berlijn. Namens de ontwerpers van de Deense architecten 3XN spreekt Torben Østergaard. Bernard Plattner en Carla Baumann van de Renzo Piano Building Workshop hebben tientallen jaren ervaring in het bouwen met glas. Hun lezing behandelt projecten van de afgelopen veertig jaar met de typisch ‘Piano-zeggingskracht’ van het materiaal. Twee andere sprekers zijn Štěpán Valouch van het Tsjechische architectenbureau ov architekti en David Serero van Serero Architects uit Frankrijk. Voor het hoofdkantoor van een armatuurfabrikant ontwierp Lasvit ov architekti een aanbouw met een geschubde huid. Die bestaat uit 1.400 doorschijnende, grootformaat glazen shingles, die zowel het dak als de gevels bedekken. David Sereno behandelt de nieuwe mediatheek in het Franse Bayeux, die van buiten transparant en van binnen open is.