Hoe kan het gebeuren dat bij een woonhuis sinds de bouw, de woning is opgeleverd in 1999, diverse ruiten ‘spontaan’ breken? Het breukbeeld van deze ruiten lijkt in grote lijnen op elkaar. Het woonhuis is voorzien van houten kozijnen welke zijn verdeeld in vakken waardoor er ruiten zijn toegepast met een afmeting van slechts 250 x 500 millimeter. Aan Kenniscentrum Glas werd de vraag gesteld om de oorzaak van deze glasbreuken te achterhalen.
De ruitbreuken zijn opgetreden in willekeurige jaren maar wel met een gemeenschappelijke deler, te weten: tijdens ruitbreuk was er sprake van lage buitentemperatuur, waarbij het rode streepje van de thermometer onder het ‘nul graden Celsius punt’ was gezakt.
Glasbreuk door ‘hol-stand’
Het tweebladig isolatieglas had 5(15)4 als glassamenstelling met een warmtereflecterende coating op positie 3. Tijdens de inspectie ter plaatse viel direct op dat de oorspronkelijke ruiten een bepaalde beeldvertekening lieten zien in het spiegelbeeld. De binnenste glasbladen bleken naar de spouw van het tweebladig isolatieglas door te buigen, waardoor er sprake was van een zogenaamde ‘hol-stand’.
Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#3 – juni 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.