‘Onder invloed van steeds strengere norm- en wetgevingen, ontkomen we er in de bouw niet aan om steeds meer materialen te gaan gebruiken. Vacuümglas toont aan dat het anders kan. “Minder is meer en langer” met dit glas’, bepleit Anton Peters, Projectmanager BeNeLux van AGC Glass Europe. Hij legde in zijn presentatie tijdens de GLASDAG 2022 op 9 juni uit hoe dat zit.
De GLASDAG vond op 9 juni plaats in het AFAS Experience Center in Leusden. Het evenement is een initiatief van het team van Glas in Beeld. Sprekers waren: Gerard Loozekoot, Sanmukh Bawa, José Zaman, Roland Valckenborg, Anton Peters, Wout Hoogendoorn en Arjan Klem. Ton van der Veldt (oprichter en lid RvB AFAS Software) leidde de deelnemers aan de GLASDAG rond door het AFAS Theater met zijn spectaculaire glaskoepel. AGC Nederland, ThomsaGlass, OnderhoudNL en AYROX maakten de GLASDAG 2022 mede mogelijk.
Anton Peters
Anton Peters is sinds 2009 Manager Projects BeNeLux bij AGC Glass Europe. Voor die tijd werkte hij een jaar als IBP Manager bij AGC Flat Glass. In de video vertelt Peters over de onderwerpen die hij behandelt tijdens de GLASDAG 2022. Onder de video vat hij zijn presentatie samen en onderaan dit bericht zijn volledige presentatie.
Meer met minder
‘Om aan strengere regelgeving en vraag te voldoen zijn extra ruiten nodig voor drievoudig glas, geluidwerend glas en veiligheidsglas. Dat geldt ook voor het verbeteren van de isolatie. Daarvoor zijn speciale afstandshouders, gasvullingen en complexe metaalcoatings nodig. Tegelijktijdig weten we dat het tekort aan grondstoffen en materialen een nog groter probleem zal worden dan het energievraagstuk. Een ander aspect is dat complexe norm- en wetgevingen onbedoeld kunnen leiden tot ongezonde gebouwen. Dergelijke gebouwen zijn onprettig om in te wonen, studeren en werken. Bovendien zijn ze inefficiënt op het gebied van productiviteit en energie. Met vacuümglas beogen we precies het tegenovergestelde te doen. We gaan met minder materiaal beter en veel langer presteren. Dit op het gebied van onder andere thermische isolatie, geluid en daglichtkwaliteit.
Total Cost of Ownership vacuümglas
Minder, dunner en lichter heeft ook een gunstige impact op de afmetingen van bijvoorbeeld kozijnprofielen. Maar denk ook aan de zwaarte van het hang- en sluitwerk, de opslag, het transport, het vervoer, de installatie en het gebruik van materieel. Maar vacuümglas heeft nog een voordeel: ook hoeven we goede kozijnen niet meer te vervangen. Dit heeft uiteindelijk een gunstige invloed op de Total Cost of Ownership (TCO) van de investering in vacuümglas. Het besparen op arbeid speelt hierbij ook een rol.
Minder soorten en langere levensduur
Minder betreft niet alleen de hoeveelheid materiaal, maar ook minder in soorten glas. Denk hierbij aan geen gasvulling, geen afstandshouder, minder coatings en geen kit. Dit maakt het product minder complex en dat is weer van belang om het product eenvoudig en efficiënt te kunnen recyclen. Met langer bedoelen wij dat de verwachtte levensduur van vacuümglas. Die is naar verwachting, en testen hebben dit aangetoond, tweemaal langer in vergelijking tot dubbelglas en triple glas.
Bij een nieuw, innovatief product als vacuümglas zijn er altijd vraagtekens over de betrouwbaarheid van de superlatieven die wij als producent op de markt loslaten. Het is van belang te benadrukken dat de prestaties, rekenmethodieken, duurzaamheidsclaims van FINEO vacuümglas zijn onderbouwd door Europese testinstituten. Een ander belangrijk aspect is dat we het glas leveren onder een keurmerk, in dit geval een European Assesment Document (EAD). Dit als voorloper en vervanger van de verplichte CE-markering.
We begeven ons volop in de fase van energie- en materiaaltransities. Onze strategie om ‘met minder, meer en langer te doen’. Dat helpt ons deze transities vorm te geven’, aldus Peters.