Sanmukh Bawa hield tijdens de GLASDAG 2022 op 9 juni een presentatie met als titel ‘Dynamisch glas op maat is de toekomst’. Duurzaam leven is een wereldwijde beweging geworden die niet meer te stoppen is. Die is noodzakelijk om destructieve CO2-uitstoot te verminderen. De gebouwde omgeving heeft een gemiddeld aandeel van bijna 39 procent van de totale uitstoot. ‘Anders bouwen’ is dan ook wereldwijd prioriteit geworden. Dit betekent dat de klassieke gevel, met beglazing die zich niet kan aanpassen, gaat verdwijnen.
De GLASDAG vond op 9 juni plaats in het AFAS Experience Center in Leusden. Het evenement is een initiatief van het team van Glas in Beeld. Sprekers waren: Gerard Loozekoot, Sanmukh Bawa, José Zaman, Roland Valckenborg, Anton Peters, Wout Hoogendoorn en Arjan Klem. Ton van der Veldt (oprichter en lid RvB AFAS Software) leidde de deelnemers aan de GLASDAG rond door het AFAS Theater met zijn spectaculaire glaskoepel. AGC Nederland, ThomsaGlass, OnderhoudNL en AYROX maakten de GLASDAG 2022 mede mogelijk. Oorspronkelijk was de presentatie van Bawa samen met José Zaman van Thomsa Glass maar die was door Corona helaas verhinderd. Bawa nam ook het deel van Zamans’ presentatie op zich.
Sanmukh Bawa
Sanmukh Bawa is oprichter en directeur van het bekroonde The Glass Company. Hij is de vierde generatie in het familiebedrijf en heeft meer dan vijftien jaar ervaring in het vakgebied. Bawa is een geregistreerd glasexpert bij het British Standards Institute, VK. Hij is betrokken geweest bij enkele van ’s werelds meest uitdagende glasprojecten, waaronder het hoofdkantoor van Apple Campus 2 in Cupertino en andere flagstores van Apple.
José Zaman
José Zaman heeft ruim dertig jaar ervaring in de glaswereld. Hij startte in 1989 als accountmanager bij Saint-Gobain Sas van Gent. In 2005 maakte hij de overstap naar Van Noordenne als directeur van Glasprojecten waar hij verantwoordelijk was voor de projecten en montage. In 2015 maakte hij de overstap naar Pyroguard om dit merk internationaal op de kaart te zetten. Begin 2018 maakte hij met Thomsa Glass de keuze voor zichzelf te beginnen. In de video vertelt Zaman waar de presentatie tijdens de GLASDAG 2022 op 9 juni over ging. Onder de video een samenvatting.
Achttien duurzame doelen VN
De VN heeft achttien duurzame ontwikkelingsdoelen opgesteld, waarvan vele direct gerelateerd zijn aan bouwwerken. Bouwen vraagt om slimme, dynamische oplossingen die zich aanpassen aan de omgeving, het weer en de functie van het gebouw. Het gebruik van dynamische beglazing zal de komende tijd enorm toenemen, inspelend op thema’s als klimaatverandering en stijgende energieprijzen. Tijdens de laatste klimaattop (COP26) hebben de meeste landen voor 2050 CO2-neutraliteit toegezegd.
Duurzaamheidskeurmerken
De verbinding tussen onze natuurlijke omgeving en de gebouwde omgeving is complex en het handhaven van de balans tussen beide is essentieel voor het verbeteren van de duurzaamheid en het welzijn van de bewoners. Keurmerken zoals BREEAM, voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact, zijn juist in het leven geroepen om duurzame waarde toe te voegen aan ontwikkeling. Als het je doel is om geweldige gebouwen te creëren die niet alleen mooi maar ook duurzaam zijn, is het voldoen aan de eisen van die keurmerken essentieel. Dynamisch glas en duurzame glastechnologieën zullen een vooraanstaande rol spelen om die te bereiken.
Wat is dynamisch glas?
Een dynamische beglazingsoplossing, ook wel aangeduid als schakelbaar glas, dynamische zonwering of intelligent glas, past zich aan veranderende lichtomstandigheden aan om de gebruikers van het gebouw onmiddellijk visueel en thermisch comfort te bieden. Het glas blokkeert de warmte die wordt gegenereerd door zonlicht, voorkomt verblinding en houdt UV-licht tegen zonder het gebruik van externe of interne jaloezieën en lamellen. De belangrijkste voordelen van een dynamische beglazingsoplossing zijn die op het gebied van visueel comfort, energie en leefklimaat.
- Optimalisatie visueel comfort en daglicht
Door diffuus en gereflecteerd zonlicht op een heldere dag te verminderen en door de lichtinval op een bewolkte dag te vergroten in plaats van statische zonwerende beglazing.
- Energie-efficiëntie; lagere overhead- en bedrijfskosten
Vergeleken met standaard dubbele beglazing biedt het glas door een geoptimaliseerde g-waarde de mogelijkheid voor energiebesparing, met name door besparing op energiekosten (koeling/airconditioning) van het gebouw. Hierdoor verbetert ook het energielabel.
- Verbetering leefklimaat en thermisch comfort
Dynamisch glas past zich snel aan aan veranderende lichtomstandigheden met als gevolg een verbeterde g-waarde. Die zorgt direct voor een beter leefklimaat. Er zijn diverse rapporten beschikbaar die aantonen dat gebouwen met dynamische beglazing beter functioneren. Werknemers in kantoorgebouwen zijn productiever, patiënten in ziekenhuizen herstellen sneller, studenten in scholen halen betere resultaten en consumenten in winkelcentra besteden meer.
‘Kortom, elke hogere investering in dynamische beglazing in vergelijking tot standaard oplossingen verdient zich op tal van manieren terug’, aldus Sanmukh Bawa en José Zaman.