Op 22 april is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, kortweg Wkb, gedeeltelijk in werking getreden. Het gaat nu slechts om de oprichting van een toelatingsorganisatie kwaliteitsborging bouw, die onder andere instrumenten voor kwaliteitsborging moet goedkeuren. Zonder goedgekeurde instrumenten kan de kwaliteitsborger straks niet werken.
Mr. dr. ing. Peter de Haan adviseert de bouw op de site van Bouwwereld alvast de overeenkomsten en algemene voorwaarden aan te passen en ook al eens mee te draaien met een proefproject voor kwaliteitsborging.
Grote gevolgen bouw
Op 1 januari 2023 treedt vermoedelijk de rest van deze bouwwet gelijktijdig met de Omgevingswet in werking. Dan gaat de kwaliteitsborger dus aan de slag. Samen de grootste wijzigingen in de bouwregelgeving ooit. Sowieso is de Omgevingswet de grootste wet in een eeuw tijd. Maar ook de kleinere Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft grote gevolgen voor de bouwpraktijk. Het zelf borgen van de kwaliteit van een bouwwerk brengt voor glasbedrijven een behoorlijke papierwinkel met zich mee.
Interview Glas in Beeld
Zie ook ons interview met Arjan Bossink, engineer bij Versteeg Zichtbaar in Glas, en Adri Borst, hoofdconstructeur bij de gemeente Utrecht. Bossink uit zijn zorgen over de papierwinkel die hij op zich af ziet komen. De belangrijkste boodschap van Borst: registreer alles zodat je kunt aantonen dat je je werk goed hebt gedaan. Oftewel: ‘leg vast, leg vast, leg vast.’