De nieuwe Glas in Beeld (GIB#2 – april 2022) verschijnt deze week. De uitgave staat weer boordevol actualiteiten en achtergronden uit de wereld van het vlakglas. Onze lat ligt hoog want we willen ondernemers in het vlakglas en hun medewerkers helpen verder te professionaliseren. Een greep uit de onderwerpen.
Energie en prijsstijgingen: kansen en bedreigingen
‘Hoe wrang ook, als er iets goeds voort kan komen uit de huidige situatie in de wereld dan is het de versnelde verduurzaming van de gebouwde omgeving’. Deze veelgehoorde stelling geeft in een paar woorden de kansen weer, voor de bouw in z’n algemeenheid en de glassector in het bijzonder. Maar tussen die woorden door, of erachter, schuilen veel onzekerheden. De kansen en bedreigingen op een rij.
‘Fit over de finish’ uitdaging glassector
In de jongste CAO Vlakglas hebben de CAO-partijen een werkgroep opgericht, Fit over de Finish, die advies gaat uitbrengen over hoe medewerkers in de sector goed en fit kunnen blijven werken. ‘Goed en fit’ met perspectief op een lange, uitdagende loopbaan in de vlakglasbranche en een gezond pensioen. Of zoals HR-manager Dave Hoffmann van Pilkington Nederland het eerder in Glas in Beeld noemde: medewerkers helpen gemotiveerd en gezond hun pensioen te halen met voldoende kennis en waarde voor de organisatie.
Vacuümglas: ‘BENGglas beste isolatieglas ter wereld’
‘Vacuümglas is het glas van de toekomst. Ik weet zeker dat dit innovatieve product een revolutie teweegbrengt in het gebruik van glas in woningen en gebouwen. Dat kan ook niet anders; we hebben een enorme verduurzamingsslag te maken willen we deze aarde bewoonbaar houden.’ John Creutzberg van Giga-Glas! uit Goirle draait al even mee in de glaswereld, meer dan 27 jaar alweer. Hij vaart liever zijn eigen koers. En met succes. Pionier ook als het gaat om de import uit China waar hij al jaren komt en de weg kent. ‘Wij drijven mee op de golven, maar zijn te klein om de golven te veranderen.’
Glasbreuk – alweer! Restaureren en isoleren
Een monument waar nieuw, beter isolerend glas is geplaatst in de bestaande houten schuiframen met glasroedes. Maar de buitenste ruit van ongeveer 20 procent van het isolatieglas blijkt binnen enkele maanden na plaatsing te breken. In opdracht van de eigenaar van het kantoorgebouw stelt Peutz Geveltechniek een onderzoek in om de oorzaak van de schade aan het glasoppervlak te kunnen bepalen.
GSF: van afvalglas naar nieuw isolatieglas
GSF Glasgroep uit Lelystad heeft in haar vestiging in Hilversum een nieuwe isolatieglaslijn in gebruik genomen. Net zoals bij meerdere glasbedrijven zijn ook bij GSF het vergroten van de flexibiliteit en het in eigen huis kunnen maken van spoedruiten de belangrijkste redenen voor de investering. Daarnaast is de via Pieterman Glastechniek geleverde isolatielijn van SCV System beschikbaar voor de productie voor derden, lees concu-lega’s. Maar GSF heeft nóg een belangrijke drijfveer: de productie van circulair glas.
Tien jaar InBlindz zonwering in glas
InBlindz bestaat tien jaar. Na de introductie van de merknaam InBlindz, onderdeel van Stolker Glas uit Nieuwegein, heeft deze zonwering en raambekleding in glas een vlucht genomen. Stolker zet het innovatieve glas op de markt met een fijnmazig netwerk van partners als glaszetbedrijven, kozijnfabrikanten en aannemers. Hoe ontwikkelt het product zich en wat zijn de trends? Belangrijkste boodschap: ‘Je moet volledige focus op je product hebben.’
Timmermans Hardglas snelgroeiend productiebedrijf
Timmermans Hardglas heeft een nieuwe directie. Directeur Productie & Logistiek René van Dijk is mede-eigenaar geworden en heeft als Algemeen Directeur de dagelijkse leiding. Marijn Stelpstra is aan het directieteam toegevoegd. Zij is vorig jaar gestart en gaat als Manager Sales en Supply Chain de interne organisatie verder professionaliseren. DGA Erik Timmermans van het snelgroeiende bedrijf uit Hardenberg heeft hierdoor zijn handen vrij voor marketing en acquisitie. ‘We zijn gegroeid van familiebedrijf naar productiebedrijf.’
ToekomstGlas werkt met vluchtelingen
ToekomstGlas uit Andijk heeft ervaring met het opleiden van en werken met vluchtelingen. Momenteel leidt het bedrijf een Syriër en Eritreeër op en is het in gesprek met een tweede Syriër. ToekomstGlas doet dat in samenwerking met VluchtelingenWerk en WerkSaam Westfriesland dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg helpt naar werk. Edwin van Westen is vestigingsleider bij ToekomstGlas en vertelt wat de voorwaarden zijn voor een geslaagde integratie van vluchtelingen in een team glaszetters.
Lees alle artikelen in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#2 – april 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.