In zijn vorige artikel schreef Jac Verrijt, Hoger Veiligheidskundige bij Scheuten, over de Arbeidsomstandighedenwet. De Arbowet beschrijft algemene bepalingen en principes, verantwoordelijkheden en procedures voor allerlei zaken rondom arbeidsomstandigheden. De wet geeft aan wat je moet regelen, niet hoe je dat moet doen. In dit volgend artikel in Glas in Beeld richt Verrijt zich op het Arbeidsomstandighedenbesluit (kort Arbobesluit). Hierin staan nadere bepalingen ten aanzien van de verplichtingen vanuit de Arbowet.
Het Arbobesluit is simpel gezegd een uitwerking van de algemene regels van de Arbowet. Aan deze regels moeten zowel werkgevers als werknemers zich houden om gevaren en daarbij behorende risico’s tegen te gaan. Aangezien het wetgeving betreft, hebben deze regels dus een verplichtend karakter. Het Arbobesluit geldt voor de overheid, het bedrijfsleven en alle werknemers. In dit artikel gaan we in op wat er in het Arbobesluit staat. Het Arbobesluit bestaat uit 9 hoofdstukken.
- Definities en toepassingsgebied
- Arbozorg en organisatie van de arbeid
- Inrichting arbeidsplaatsen
- Gevaarlijke stoffen en biologische agentia
- Fysieke belasting
- Fysische factoren
- Arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden
- Persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheids- en gezondheidssignalering
- Verplichtingen, strafbare feiten, overtredingen, bestuursrechtelijke bepalingen en overgangs- en slotbepalingen.
Lees het volledige artikel over het Arbobesluit in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#1 – februari 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.