Ga naar hoofdinhoud

Vlakglas scheiden bij sloop grote uitdaging

Sloop zoals het niet hoort

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) heeft in 2021 in totaal 90.860 ton vlakglasafval ingezameld en aangeboden om te recyclen, een record. Hiermee is in vergelijking tot het afvoeren van glas als bouw- en sloopafval 10.539.816 kilo CO2 bespaard. Maar er is volgens Cor Wittekoek, directeur van VRN, nog een wereld te winnen, met name als het gaat om het scheiden van vlakglasafval bij sloop- en renovatiewerk. ‘Als we 100 procent circulair bezig willen zijn, moeten we eerst het vlakglas verwijderen.’

Het inzamelen van vlakglasafval is volgens Wittekoek al sinds de start in 2003 een groot succes. Begonnen we toen met bijna 38.000 ton, in ons ‘oude’ topjaar 2011 was de hoeveelheid gestegen tot ongeveer 89.200 ton. Na een afnemend tonnage, met de grote dip in 2014, ging het weer de goede kant op.  En ondanks de covid pandemie, is er in 2021 een nieuw record gevestigd: er is 90.860.476 kilo vlakglas ingezameld en aangeboden om te recyclen.

Vlakglas: afval als grondstof

Sinds 2014 verplicht het Bouwbesluit dat vlakglas bij sloopwerkzaamheden aan de bron gescheiden wordt ingezameld. Deze regeling geldt voor hoeveelheden groter dan een 1 kubieke meter. Voor de vlakglasrecycling is dit positief: het Bouwbesluit voorkomt door deze regel dat vlakglasafval uit sloop- en renovatieprojecten samen met bouwafval gestort wordt.

Dat het in de praktijk niet altijd gaat zoals het moet, gebouwen worden vaak tijdens de sloop met raam en al tegen de vlakte gewerkt, betreurt Wittekoek. ‘Glas dat bij renovaties vrijkomt, komt in onze containers terecht. De uitdaging zit ‘m met name bij de sloopwerkzaamheden. Om tijd en geld te besparen, wordt er vaak te “grof” gesloopt waarbij ramen niet eerst worden verwijderd. Wil je je als branche duurzaam profileren, moet je eerst de ramen verwijderen alvorens de sloopkogel in te zetten.’

Lees meer over de manier waarop VRN glas steeds meer circulair maakt.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…