Hoewel niet verplicht, versnelt en vereenvoudigt het registreren van een meldcode de aanvraag voor subsidie op isolatieglas. Veel producenten, vooral kleinere, hebben echter nog geen meldcodes isolatieglas vastgelegd op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit zorgt voor twijfels bij opdrachtgevers, veelal particulieren. Twijfels over of er wel subsidie zal worden verleend en over de duur van toekenning van de subsidie.
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voorziet in een subsidie voor vijf typen isolatiemaatregelen. Hieronder is de investering in HR++ isolatieglas en triple glas. De bijdrage voor isolatieglas is met ingang van afgelopen 1 januari verhoogd. Dit heeft geleid tot een grote toename van het aantal aanvragen voor glas én subsidie. Bij die aanvraag is het voor een woningeigenaar het handigst de meldcodes isolatieglas van een product op te nemen, zoals vermeld op de isolatiematerialenlijst van de RVO.
Materialenlijst RVO
Op de isolatiematerialenlijst vinden we de bekende isolatieglasproducten van de grotere aanbieders. Productnamen van fabrikanten als AGC, Pilkington, Scheuten, Glassolutions, Ben Evers, Smits Isolatieglas, Glas Ockels, Stolker Glas en Heroglas zijn voorbeelden van meldcodes isolatieglas. Kleinere producenten van isolatieglas ontbreken echter veelal. Op zich geen probleem want ook zonder meldcodes isolatieglas kan een woningeigenaar een subsidieaanvraag indienen. ‘Die aanvraag zal dan wel (veel) langer in behandeling’, meldt de RVO op haar site.
Geen meldcodes isolatieglas
Een andere drempel is dat in het aanvraagformulier een omschrijving van merk en type moet worden opgenomen. De woningeigenaar dient ook de technische documentatie van het product met de aanvraag mee te sturen. Dat zorgt voor extra vragen en werk bij de glasbedrijven die een offerte uitbrengen en bij opdracht het glas leveren en plaatsen. De RVO adviseert bedrijven dan ook producten aan te melden voor de isolatiematerialenlijsten. ‘Als uw product op de lijst staat, weten uw klanten dat ze met de aanschaf en installatie van uw product in aanmerking kunnen komen voor de ISDE’, aldus de RVO die hier uitlegt hoe te handelen voor het aanmelden van producten.
Hogere subsidie
De ISDE voor isolatieglas is met ingang van afgelopen 1 januari verhoogd. Voor HR++ isolatieglas geldt 53 euro per vierkante meter subsidie, dat was voorheen 35 euro. De subsidie op triple glas is verhoogd van 100 naar 150 euro per vierkante meter. Voorwaarde is dat dit een extra maatregel is bovenop een andere verduurzaming, zoals spouwmuurisolatie of de installatie van een warmtepomp. Oftewel: minimaal twee maatregelen.
Minimaal twee maatregelen
De belangrijkste voorwaarden voor subsidie die worden gesteld aan isolatieglas of triple glas zijn de volgende.
- Wanneer je subsidie aanvraagt voor een isolatiemaatregel, moet je altijd nog minimaal één andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn en/of je kiest voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
- Als je HR++-glas en triple glas combineert dan moet het totaal aantal vierkante meter te vervangen glas opgeteld altijd minimaal 8 zijn. Je ontvangt voor maximaal 45 vierkante meter subsidie. Het maximaal aantal blijft hetzelfde als je bij HR++-glas en triple glas kiest voor een combinatie met kozijnpanelen of isolerende deuren, je telt het aantal vierkante meter dan bij het glas op.
- Voor HR++-glas geldt een Ug-waarde van ten hoogste 1,2 W/m2K, voor triple glas geldt een Ug-waarde van ten hoogste 0,7 W/m2K.
- Bij de toepassing van HR++-glas of triple glas moet dit ter vervanging van bestaand glas zijn.
- Bij de toepassing van triple glas is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen met een Ug-waarde van ten hoogste 1,5 W/m2K.
Meer informatie over subsidies op glas vind je op onze site.