Veel vogels herkennen glas niet als een obstakel, maar zien reflecties waardoor ze denken dat het bijvoorbeeld een boom is. Of ze denken ten onrechte dat ze door beglazing op hoeken van gebouwen kunnen vliegen. Ook lichtbronnen of bepaalde lichtomstandigheden kunnen vogels in verwarring brengen. Zo vliegen tienduizenden vogels zich jaarlijks letterlijk dood. Sedak lost dit op met vogelvriendelijk glas op groot formaat. Het glas is digitaal geprint en heeft maten tot maximaal 3,60 x 20 meter.
Sedak claimt met z’n oplossing maximale transparantie en optimale vogelbescherming voor bijna elke glassoort. Het bedrijf uit Gersthofen (D) beschikt over een geregistreerde print die maar 2 procent van het glasoppervlak bedekt. Het instituut ‘Collision Laboratories’ (Hohenau-Ringelsdorf, Oostenrijk) verhoogt de effectiviteit van het vogelvriendelijk glas. De kras- en UV-bestendige patronen zijn digitaal op het glas gezet. Verwerkt tot gelamineerde ruiten, bevindt de bedrukking zich aan de buitenkant (positie 1). Het resultaat: isolatie- en veiligheidsglas met effectieve vogelbescherming tot een formaat van 3,60 x 20 meter.
Glas zichtbaar maken
Grote glasgevels, hoe zwaar ook gestructureerd, brengen het risico met zich mee dat vogels ze niet zien. Weerspiegelingen van bomen of bepaalde lichtomstandigheden vormen een gevaar voor vogels omdat ze slechts een beperkt ruimtelijk zicht hebben. Daarom zijn er verschillende oplossingen op de markt om glas zichtbaar te maken voor vogels en zo te voorkomen dat ze tegen het glas aan vliegen. Stickers met vogelsilhouet op glazen wind- en geluidschermen zijn hier een (lelijk) voorbeeld van. Meer geavanceerd is een speciaal soort gelamineerd glas waarvan de folie dat deel van het licht reflecteert dat vogels wel en wij niet zien. De basis van het idee is om de beglazing herkenbaar te maken voor vogels zonder al te veel negatief effect te hebben op het zicht door het glas.
Records vogelvriendelijk glas
Sedak is erin geslaagd om glas te ontwikkelen dat het aantal botsingen van vogels tegen glas terugbrengt tot 10 procent. Het glasverwerkende bedrijf heeft daarmee naar eigen zeggen twee records behaald. Volgens sedak heeft geen ander vogelbeschermingsglas zo weinig bedrukte oppervlakte nodig voor zijn beschermende werking. Tegelijkertijd bereikt het een hoger beschermingsniveau dan de alternatieve concepten (gedefinieerd volgens norm ONR 1040). Collision Laboratories, dat is gespecialiseerd is in vogelbescherming, heeft dit bevestigd op basis van een wetenschappelijke analyse.
Digitaal printen
Afhankelijk van de wensen van de klant beschikt sedak over twee patronen: stippen of vierkanten, gerangschikt in een homogeen raster. Een optisch ander maar even effectief alternatief biedt het bedrijf met druk in edelmetaalkleuren. Sedak is specialist in glas op extra grote formaten en ‘keramisch printen tot het maximale formaat is bij ons een volwassen technologie. De trend naar een meer transparante architectuur met een hoog percentage glas is nu realiseerbaar in uitgekiende en esthetische varianten met een bijzonder hoog beschermingsniveau voor vogels.’
Vogelvriendelijk glas
Vogelbescherming heeft als doel om glas herkenbaar te maken voor vogels en tegelijkertijd de transparantie zo min mogelijk te verminderen. Hoe groter het glasoppervlak (ongeacht hoe sterk het gestructureerd is), hoe groter het risico voor de vogels. Een percentage botsingen geeft aan hoe effectief vogelvriendelijk glas is. Hoe lager de waarde, hoe beter de bescherming. De waarde geeft aan hoe hoog het aantal botsingen is in vergelijking met conventioneel glas. Glas met waarden tussen de 10 en 20 procent is volgens internationale standaarden ‘voorwaardelijk geschikt’. Sedak over z’n oplossing: ‘De meest effectieve bescherming voor grootformaat beglazingen is digitaal printen. Voorheen vereiste hoge veiligheid voor vogels echter 7 tot 50 procent van het te bedrukken glas. Onze oplossing biedt bescherming en heeft met 2 procent tegelijkertijd verreweg het laagste percentage bedrukte oppervlakte.’