Ga naar hoofdinhoud

Hogere glasprijs en lage voorraden leiden tot langere levertijden

Uit cijfers blijkt dat prijzen voor grondstoffen in de bouw zoals glas, staal, hout in de eerste maanden van 2021 verder zijn gestegen. ‘Ook olie- en transportprijzen laten een flinke toename zien. Schaarste in personeel en het verduurzamen van de woningen zijn andere variabele en vaste kostenposten die de bouwkosten flink onder druk zetten’, aldus een bericht van BUVA. De glasprijs is eveneens flink gestegen, er gaan percentages van 5 tot 10 procent rond.

In een artikel in de nieuwsbrief van BUVA gaat het bedrijf uit Barendrecht in op de ontwikkeling van de basismaterialen en geeft het antwoord op de vragen:

  • Hoeveel zijn de grondstoffenprijzen de afgelopen jaren gestegen?
  • Wat zijn de achterliggende redenen voor deze prijsverhogingen?
  • Welke impact hebben deze ontwikkeling op het bouwen van woningen?
  • Wat is de reactie van BUVA om deze kwesties te vermijden?

Hoeveel zijn de grondstoffenprijzen gestegen?

De prijs van basismetalen (aluminium, koper, staal, zink en nikkel) is op de grondstoffenbeurzen gemiddeld gestegen met 27%. Hierin werd de gemiddelde prijs van het eerste kwartaal van dit jaar vergeleken met de gemiddelde prijs van het gehele jaar 2020. De afzonderlijke prijzen lieten nog een schokkender beeld zien. De prijs voor warmgewalst plaatstaal nam met 43% toe. De prijs van koperdraad nam ook met 29% toe. Ook de houtprijzen zijn in 2021 enorm omhooggestuwd. De prijzen van specifieke soorten hout liggen in april 2021 maar liefst 45% hoger liggen dan het prijsniveau in december 2020. Dat blijkt uit de CBS houtprijsindex.

Naast hogere glasprijs ook transport duurder

Ook de transportkosten zijn verder gestegen. De prijsindex voor transportkosten laat zien dat het wegtransport in twee jaar 4% duurder is geworden en het opslaan en andere facilitaire ondersteuning in de transport ook nog eens 5% duurder is geworden. Dit zijn substantiële verhogingen die ergens in de keten betaald moeten worden. 

Belned: groeiend tekort aan grondstoffen 

Ook Belned informeert haar relaties over de groeiende wereldwijde schaarste aan productiemiddelen en materialen. Het bedrijf uit Raamsdonksveer geeft aan dat de coronapandemie de wereldwijde industrie heeft ontregeld. Waar eerst de productie en transporten omlaaggingen vanwege de verwachte daling van de vraag, kost het opschroeven nu meer tijd. ‘Ook wij hebben te maken met de grote tekorten in grondstoffen, langere levertijden en prijsstijgingen. Op dit moment hebben we nog geen leveringsproblemen, echter onze levertijden kunnen langer worden dan u van ons gewend bent’, aldus Belned. Vanwege de onrust op de bouwmaterialenmarkt en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen, kan Belned haar prijzen daarom maar voor één maand garanderen. ‘Helaas kunnen wij u niet iedere keer informeren wanneer een prijslijst moet worden aangepast’, aldus Belned. Download daarom zelf elk maand de actuele prijslijsten.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…