Ga naar hoofdinhoud

Schade brandwerend glas optelsom van fouten

Peutz Geveltechniek is gevraagd om te beoordelen waarom er schade was ontstaan aan brandwerend glas, geplaatst in houten kozijnen. Het betrof brandwerend glas, ongehard met een silicaatgel. Bekend is dat een dergelijke gel te allen tijde beschermd moet zijn tegen vocht, aangezien de gel oplosbaar is in water, ook in een klein beetje water. Verder is de gel hygroscopisch: als de gel onbeschermd is en de luchtvochtigheid hoog genoeg zal de gel wit uitslaan en kristalliseren. Als deze eenvoudige regel om de gel te beschermen wordt overtreden is het wachten op het reageren van de gel met water en het gedeeltelijk oplossen daarvan. 

Het glas was begin 2015 geplaatst in standaard hardhouten kozijnen. In 2018 kwamen de eerste meldingen van schade binnen en dat aantal nam steeds verder toe. Dit jaar heeft Peutz de schade onderzocht en kwam tot de eenvoudige conclusie dat de richtlijnen van de producent van het halffabricaat, de brandwerende ruit, niet zijn nageleefd. Hierdoor ontstond het risico dat de gel door water zou worden aangetast.

Lees in onze rubriek Goed Fout in de jongste uitgave van Glas in Beeld het gehele artikel van de hand van Joris van der Vleuten van Peutz Geveltechniek. Glas in Beeld #6 december 2020 verschijnt deze week. Nog geen abonnee? Neem hier een proefabonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…