Ga naar hoofdinhoud

Dit zijn de voordelen van HR++ glas

Waar in het verleden nog vooral gekozen werd voor enkel glas in woningen, is dit een paar jaar geleden veranderd. De afgelopen tijd is het dubbel glas namelijk erg populair geworden. Toch lijkt hier ook alweer verandering in te komen. HR++ glas is immers bezig aan een forse opmars. Steeds meer mensen lijken in Nederland op het moment te kiezen voor dit type glas. Eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd, want HR++ glas levert je de meeste voordelen op. Wat deze voordelen zijn? Dat kun je hieronder lezen in een handig lijstje, net zoals je alle gas en elektra in 1 overzicht kunt zien. 

Hoge isolatiewaarde

HR++ glas heeft onder andere als pluspunt dat het een hogere isolatiewaarde heeft dan zowel dubbel als enkel glas. Er zitten tussen de platen glas minder edelgassen, dit zorgt er dus voor dat er minder warmte verloren gaat door de ramen. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt met de U waarde. Hierbij geldt de volgende regel: hoe lager de U waarde is, hoe beter het glas je huis zal isoleren. Voor HR+ glas zal een U waarde van 1,6 gelden. Voor HR++ glas geldt nog een betere U waarde, dit type glas heeft namelijk een U waarde van 1,2. Per vierkante meter glas in de woonkamer van je huis zul je hierdoor maar liefst 35 kubieke meter aardgas per jaar besparen. 

Besparing

Door HR++ glas te laten zetten in je woning zul je zeker denken aan je energierekening, waardoor je portemonnee direct ook het voordeel meepakt. Energie vergelijken zal hier natuurlijk ook voor zorgen, net zoals dit soort glas. In een gemiddeld huis zul je met behulp van HR++ glas per jaar maar liefst 650 kubieke meter aardgas besparen. Dit klinkt wat onduidelijk, maar als je het omzet naar een specifiek bedrag dan klinkt het juist erg goed. Een besparing van 650 kubieke meter aardgas komt namelijk neer op zo goed als 450 euro per jaar. Zodoende zul je dus een stuk minder geld hoeven te betalen op een jaarlijkse basis. Overigens geldt dit ook als je al dubbel glas hebt, al zal de besparing dan wel wat minder zijn. Je zult met de stap naar HR++ glas dan iets van 275 euro minder hoeven te betalen per jaar.

Minder geluid

HR++ glas isoleert op twee manieren. Zo isoleert het dus om de warmte in je woning te houden en de kou buiten de deur te houden. Daarnaast zal het ook isoleren om de geluiden van buiten tegen te houden. Alle omgevingsgeluiden zul je met behulp van HR++ glas zo goed als niet meer horen. Dit is met name fijn las je in een druk stadscentrum woont. Door dit soort glas te laten plaatsen in je huis zul je elke nacht slapen als een roos. Hierbij kun je overigens het beste kiezen voor HR++ glas met een spouwbreedte van 15 millimeter. Dit werkt namelijk nog beter dan een spouwbreedte van 12 millimeter. 

Subsidies

Bovendien zijn er gemeentes in Nederland die subsidies geven op het plaatsen van HR++ glas. Dit doen ze aangezien dit glas milieutechnisch voordelig werkt. Zo was er in 2014 nog sprake van een verlaagd btw-tarief voor verbouwingen in huis. Je hoefde destijds maar 6 procent btw te betalen. Normaal gesproken zou dit dus 21 procent zijn. In 2020 geldt dit niet meer, maar je kunt wel gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis van de Rijksoverheid. Vraag dit voor 31 december 2020 aan. In totaal bestaat dit subsidiepotje uit 84 miljoen euro. Je kunt hier gebruik van maken als je maatregelen neemt voor energiebesparing.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…