Wanneer een transparante ligger of staander gewenst is, is ‘glas als balk’ een optie. Afhankelijk van meerdere parameters is een uitvoering in enkel glas of gelaagd glas mogelijk. De te gebruiken glassoort kan niet-voorgespannen, thermisch versterkt of thermisch voorgespannen glas zijn. Combinatie van typen en aantal lagen is eveneens mogelijk. Hetzelfde geldt voor de interlayers. De vraag is wanneer welke combinatie de meest efficiënte toepassing is.
De toepassing van glazen balken bestaat al langer. Met de huidige productie- en koppelingstechnieken is het echter mogelijk om steeds langere liggers of staanders te maken. Lengten van meer dan 18 meter zijn al gangbaar. Om antwoord te kunnen geven op de vraag uit de inleiding is het noodzakelijk om het faalmechanisme van een glazen balk te kennen. Dit faalmechanisme noemen we ‘kippen’ of vertaald uit het Engels ‘lateraal torsie knikken’. Doordat bij glazen balken de stijfheid in de zwakke as (glasdiktezijde) veel lager is dan die in de sterke as (hoogtezijde) en de torsiestijfheid (draaien op zijn as) relatief laag is, zijn dergelijke balken gevoelig voor kippen. Lange balken zijn daar meer gevoelig voor dan korte. Kippen gebeurt altijd aan de zijde waar de drukspanningen optreden.
In de jongste uitgave van Glas in Beeld, die deze week verschijnt, vindt u het volledige artikel. Dit is deel 2 uit een serie artikelen over stabiliteit en glas van de hand van Ron Kruijs, engineer bij Glasimpex Schiedam. Deel 1 ‘Glas als kolom’ is verschenen in Glas in Beeld #2 – april 2020. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.