In de woningbouw zijn ramen onmisbaar voor ventilatie, comfort en woonbeleving, maar op steeds meer locaties is het openen van een raam nauwelijks mogelijk vanwege geluidshinder. Als antwoord hierop ontwikkelde Reynaers Aluminium het raamsysteem Masterline SoftTone. Dit geluidwerend raam laat frisse lucht binnen en houdt geluid buiten.
De woningbehoefte in Nederland is groot, maar bouwlocaties zijn schaars. Daarbij willen mensen graag op centrale plekken wonen, waar veel bedrijvigheid plaatsvindt. Daardoor wordt steeds vaker gebouwd op geluidbelaste locaties, zoals in de buurt van een snelweg, een treinspoor of een industrieterrein. Dat heeft consequenties voor de gevels van woningen. Die moeten zo veel geluid weren dat er in de woning nog maximaal 33 dB (verkeer) of 35 dB (industrie) te horen is. Traditionele oplossingen daarvoor zijn onder meer dubbele gevels met bijvoorbeeld loggia’s of volledig gesloten gevels in combinatie met zware (balans)ventilatie. Vooral voor appartementen, die vaak een eenzijdige geveloriëntatie hebben, is dat in de praktijk een behoorlijk bezwaar. Het maakt het openen van ramen onmogelijk, terwijl bewoners daar wel behoefte aan hebben. Ramen dragen bij aan het wooncomfort en de woonbeleving. Bovendien maken ramen (spui)ventilatie een stuk eenvoudiger. Daarmee maken ze dure alternatieve voorzieningen overbodig.
Geluidwerend raam Arup
Ingenieursbureau Arup zag deze problematiek en ontwikkelde samen met Reynaers een oplossing: de Masterline SoftTone. Dit is een raam dat in geopende stand aanzienlijk meer geluid weert dan een standaard raam met hetzelfde ventilatiedebiet. In bepaalde situaties bedraagt de extra geluidwering zelfs tot 12 dB. Het raam is daardoor een effectief antwoord voor een groot aantal bouwlocaties. Uit onderzoek van Arup blijkt dat het in een stad als Londen gaat om ongeveer 35 procent van de woningen, waar met deze innovatie toch een raam open kan worden gezet om natuurlijk te ventileren.