Ga naar hoofdinhoud

Eisen oververhitting woningen versoepeld

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten de TOjuli eis te versoepelen. Dit nadat bleek dat de eerder gestelde eisen lastig te halen zijn. Begin volgend jaar gaan de nieuwe energie-eisen (BENG) in voor nieuwbouwwoningen. Onderdeel van die eisen is dat de woning in de hete zomermaanden enigszins koel gehouden kan worden. Zo’n eis is geen overbodige luxe, want de zomers worden warmer, en door de dikke laag isolatie en verbeterd isolatieglas in nieuwbouwwoningen kan de warmte van overdag ’s nachts minder goed ontsnappen. Dat hoeft geen probleem te zijn, want in het woningontwerp zijn verkoelingsmaatregelen vrij eenvoudig in te bouwen. Zoals: een groter overstek, zonwerend glas of zonwering.

TOjuli scherprechter

Uit een recente berekening met de daarvoor bedoelde software bleek echter dat in de meeste referentiewoningen behoorlijk wat maatregelen genomen moesten worden om onder de ‘oververhittingseis’ te blijven. Die eis wordt uitgedrukt met de TOjuli, wat staat voor het risico op oververhitting. Tot nu gold een TOjuli van maximaal 1, en onlangs nog pleitte Claudia Bouwens, programmaleider van het Lente-Akkoord, voor een versoepeling van die eis. Het Lente-Akkoord is een alliantie met onder meer bouwers en projectontwikkelaars.Die wens van het Lente-Akkoord wordt nu door het ministerie ingewilligd: de maximale waarde voor TOjuli komt op 1,2 te liggen. Volgens Cees Leenaerts, expert bij W/E Adviseurs, houdt deze versoepeling voor een concreet project in: bijvoorbeeld een iets minder goede zonwering, of in een enkel geval dat de zonwering zelfs achterwege mag blijven. Voor projectontwikkelaars is dit prettig, want elke maatregel die je moet nemen, komt op de rekening van de toekomstige koper.

GTO-berekening

De oververhittingseis is eigenlijk een soort tweetrapsraket, want als je in eerste instantie in de TOjuli over de toegestane waarde heen komt, mag je daarna in een uitgebreidere Gewogen Temperatuurs Overschrijdingsberekening (GTO) nog proberen aan te tonen dat je in je ontwerp tóch goed zit, qua koele woning. Aan de waardes van die GTO heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken niks veranderd, dus in feite, zegt het ministerie, is van een versoepeling van de eis eigenlijk geen sprake. Punt is wel dat het maken van zo’n GTO-berekening een tijdrovende kostenpost is, die met de TOjuli van 1,2 minder vaak gemaakt hoeft te worden.

Actieve koeling

Voeg je in je bouwontwerp een airco toe, of een luchtwaterwarmtepomp of bodemwaterwarmtepomp met koelfunctie, dan hoef je helemaal geen rekening met de TOjuli te houden. Men gaat er dan van uit dat je met die installaties in staat bent de woning voldoende koel te houden. Overigens tikt die ‘actieve’ koelfunctie wel aan in de nieuwe energie-eisen. Dus toch wel weer een puntje om rekening mee te houden.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…