Ga naar hoofdinhoud

Brancheorganisaties Erfgoedsector slaan handen ineen

Elf brancheorganisaties uit de erfgoedsector, waaronder de glazeniers van OVG en restauratieschilders van OnderhoudNL, hebben zich verenigd in het GA-Platform Restauratie. De brancheorganisaties staan met ruim 400 aangesloten gespecialiseerde bedrijven aan de basis van het onderhoud en de restauratie van de Nederlandse monumenten. Op een nieuwe website presenteren ze zich door middel van fotoreportages van onderhanden en onlangs opgeleverde werken. De van oorsprong puur ambachtelijke bedrijven treden hiermee voor het eerst gezamenlijk naar buiten. Dit om de aandacht te vestigen op hun cruciale bijdrage aan het behoud van het cultureel erfgoed in Nederland.

Alle betrokken bedrijven werken volgens de kwaliteitsrichtlijnen voor monumenten, die zijn opgesteld door de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Naast glazeniers en restauratieschilders gaat het om leidekkers, voegers, molenmakers, steenhouwers, timmerlieden, smeden, rietdekkers, erfgoed hoveniers en metselaars.

Nieuwe website

De nieuwe website is met name bestemd voor monumenteneigenaren die werkzaamheden aan hun pand moeten laten verrichten. Ook beleidsmakers en politici zijn doelgroep. Dat geldt ook voor jongeren die geïnteresseerd zijn in monumenten en willen werken aan hun behoud en voortbestaan. Volgens het platform wordt een baan in de restauratiesector voor jongeren steeds aantrekkelijker. ‘Ouderwets’ vakmanschap meer en meer wordt verweven met tal van toepassingen van nieuwe technologieën, die ook in de monumentenwereld opgang maken. ‘Gelet op de brede aandacht voor het behoud van monumenten is het toekomstperspectief voor huidige medewerkers en nieuwe instromers ronduit zonnig’, aldus GA-Platform Restauratie.

Instroom jongeren weer op gang

De bedrijven, die deel uitmaken van het GA-Platform Restauratie, zijn met elkaar goed voor een omzet van 350 miljoen. Hiervan is ruim 200 miljoen voor de restauratie van monumenten. Tijdens de recente dubbele crisis luidden de betrokken bedrijven nog de noodklok. De restauratiesector werd meegezogen in de malaise van de bouw en instromers daardoor op de vingers van één hand te tellen waren. Het vakmanschap, onmisbaar in de sector, dreigde verloren te gaan waardoor onherstelbare schade aan het monumentenbezit zou worden toegebracht. Inmiddels hebben alle branches, met steun van het Ministerie van OC&W, hun opleidingen weer op orde gebracht en geactualiseerd. Ook is de instroom van leerlingen weer op gang gekomen. Inmiddels registreert het GA-Platform Restauratie weer een 150-tal leerlingen in opleiding. Alle opleidingen worden gecoördineerd door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). Het NCE is in het gat van de opleidingen gesprongen dat de ROC’s noodgedwongen hebben laten vallen.

Kwaliteit ondernemerschap

Ook werkt het GA-Platform Restauratie hard aan de kwaliteit van het ondernemerschap van de brancheleden. Omdat betrokken ondernemers veelal primair ambachtelijk zijn geschoold en ambachten vaak van generatie op generatie overgaan, wil het ondernemerschap nogal eens wrikken. Via tal van workshops, met bijdragen van OC&W en ERM, wordt het ondernemerschap op een hoger peil gebracht en worden moderne marketingmethoden onderricht.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…