Op 1 september 2009 is Stichting KOMO opgericht. Met de oprichting is het beheer van de KOMO-keurmerken in deze nieuwe stichting ondergebracht. KOMO is het toonaangevende kwaliteitskeurmerk in de bouw. Certificatie met de KOMO-keurmerken heeft sinds de introductie (1961) een gestage groei doorgemaakt. Stichting KOMO zal zich richten op marktprofilering, verdere productontwikkeling en de kwaliteitsverbetering van de certificatie met de KOMO-keurmerken.
Stichting Bouwkwaliteit heeft hiertoe besloten om de marketing en kwaliteitsverbetering van de KOMO-keurmerken dichter bij de markt te brengen, voor vergroting van de transparantie bij het certificeren met de KOMO-keurmerken en om de onafhankelijke positie van Stichting Bouwkwaliteit als uitvoerder van het stelsel van erkende kwaliteitsverklaringen in de bouw duidelijker tot uiting te laten komen. Er is in de bouw een toenemende behoefte aan risicobeheersing, met efficiency- en kwaliteitsverbetering en borging van de integrale kwaliteit van producten, processen en diensten over de gehele bouwketen. Het certificatie-instrument is het geëigende hulpmiddel hierbij. Stichting KOMO zal begin 2010 operationeel zijn. Bestuur, bureauorganisatie en de KOMO Adviesraad worden nu ingevuld. In deze adviesraad kunnen branche- en sectororganisaties in de bouw, met belangen bij KOMO-certificering, certificaathouders en licentienemers van de KOMO keurmerken zitting nemen. Zo worden deze organisaties nauw betrokken bij Stichting KOMO.
In een overeenkomst tussen Stichting Bouwkwaliteit en Stichting KOMO zijn de rollen en taken van de beide organisaties vastgelegd. Stichting Bouwkwaliteit coördineert en organiseert de certificatie van bouwmaterialen, -producten, -systemen, -processen en -diensten. Zij blijft zorg dragen voor de toetsing van beoordelingsrichtlijnen en kwaliteitsverklaringen alsmede de registratie en publicatie daarvan. Meer informatie: www.komo.nl.