Op de site van Bouwwereld lezen we dat Wetenschappers uit België er als eerste in zijn geslaagd om met een flinterdun zonnepaneel een energie-efficiëntie van 25 procent te behalen. Daarmee wekt deze zogenoemde dunne-film zonnecel evenveel energie op als traditionele silicium zonnepanelen.
‘Daar komt nog bij dat onze zonnecellen zo dun zijn, dat ze flexibel en dus perfect integreerbaar zijn in gebouwen en daken’, zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille). ‘Met deze dunnefilm zonnepanelen zijn we voor het eerst echt competitief met de traditionele zonnepanelensector. Om deze recordefficiëntie te bereiken gebruiken we twee soorten dunne-film materialen, die we als lagen op elkaar leggen. Een traditioneel zonnepaneel bestaat uit één laag, meestal gemaakt uit silicium. Wij gebruiken voor deze zonnecellen twee verschillende materialen die elkaar versterken.’
PERCISTAND
De techniek is ontwikkeld door UHasselt, imec, VITO en internationale partners binnen het consortium PERCISTAND, waaronder TNO. Het onderzoeksproject PERCISTAND kan rekenen op een financiering van 5 miljoen euro van het Europese Horizon 2020.
Lees het volledige bericht op Bouwwereld.nl.