Ga naar hoofdinhoud

Nanolaboratorium van TNO en de TU Delft geopend

Minister Plasterk van OCW heeft op 4 november het ultramoderne Van Leeuwenhoek Nanolaboratorium van TNO en de TU Delft geopend. Het is een cruciale faciliteit voor de nanotechnologie, een speerpunt in het Nederlandse innovatiebeleid. Het complex bestaat uit een combinatie van cleanrooms en trillingsvrije laboratoria en is met meer dan 300 gebruikers, 6.000 vierkante meter labruimte en 3.000 vierkante meter cleanrooms een van de grootste onderzoeksfaciliteiten op het gebied van nanotechnologie in Europa.

Nanotechnologie is voor vrijwel alle sectoren van de samenleving van belang, van het ontwikkelen van verf en medicijnen tot nieuwe toepassingen in de micro-elektronica. Deze technologie maakt op dit moment snelle ontwikkelingen door. Een uitmuntende infrastructuur in Nederland is van groot belang om te kunnen blijven innoveren. Werken aan innovaties op een internationaal niveau vereist samenwerking op het allerhoogste R&D-niveau. Het Van Leeuwenhoek Lab is daarvan een sterk voorbeeld: bij de TU Delft ligt de focus op toponderzoek, bij TNO op octrooien en patenten en bij bedrijven op het ontwikkelen van hoogwaardige, marktgerichte producten. ‘Innovatie is de sleutel tot economische groei. Innovatie creëer je tegenwoordig vooral door een multidisciplinaire aanpak. Daarmee onderstreep ik hoe belangrijk het is wat hier gebeurt: kennisinstellingen, universiteiten en bedrijven moeten duurzaam met elkaar samenwerken, ze moeten elkaars vakgebieden en expertise kennen en respecteren. En juist dat is wat zich hier in dit laboratorium voltrekt', zegt Jan Mengelers, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO.

Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft: ‘In het Van Leeuwenhoek Lab ontmoeten wetenschappers en onderzoekers uit verschillende disciplines elkaar: PhD- en masterstudenten van de TU Delft en andere kennisinstellingen en partners uit het MKB en industrie. Het Lab biedt een aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving voor de beste wetenschappers en studenten. Door hun aanwezigheid en de beschikbaarheid van state-of-the-art apparatuur is het laboratorium ook zeer aantrekkelijk voor het bedrijfsleven.' Meer informatie: www.vanleeuwenhoeklab.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Training Resultaatgericht Uitvoeren speelt in op andere rolverdeling

De rolverdeling tussen opdrachtgever en uitvoerende partij verandert. Wat verwacht jij van de andere partij en hoe ziet deze jou?…

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…