Geen schroeven. Geen staal. Alleen glas en tweecomponenten siliconen zorgen ervoor dat het nieuwe Co-Creation Centre op The Green Village van TU Delft overeind blijft staan. Zelfs het stalen dak van het (lxbxh) 26,5 x 17,5 x 6 meter tellende paviljoen rust op de glazen vinnen van de gevel met triple glas. Volgende week dinsdag 11 februari is het tijdens een bijeenkomst van Booosting mogelijk kennis te maken met dit eerste gebouw in Nederland waar de verlijmde glasgevel zorgt voor de gehele draagstructuur.
Het multidisciplinaire onderzoek van TU Delft-specialisten én het bedrijfsleven naar de glazen façade en glazen draagconstructie was zeer uitgebreid. We komen daar later in Glas in Beeld uitvoerig op terug.
Triple glaspanelen
Het gebouw vindt z’n stijfheid en stabiliteit in de verlijmde glasgevel die is opgebouwd uit triple glaspanelen van (bxh) 1.500 x 5.200 millimeter en glasvinnen van 3x 12 millimeter halfgehard glas, gelamineerd met 2x twee Sentry folies. Het triple glas, geproduceerd door het Duitse Thiele, heeft een opbouw van 8(16)8(16)8 extra helder gehard glas met twee terug liggende glasbladen waarin de vinnen zijn ‘gestoken’. Het glas heeft twee low-E coatings op de posities 3 en 5. Op positie 2 is een zwarte print aangebracht, een optische verbetering om de achterliggende siliconenverbinding af te dekken. Er is bewust geen zonwerend glas toegepast: het dak heeft een overstek die bij de hoogste en dus warmste zonnestanden voor schaduwwerking zorgt. Hunter Douglas gaat bovendien onderzoek doen naar het effect van de buitenzonwering.
Glasvinnen weerstaan 20 ton
De zwarte verticale lijnen van de gevel zijn de prints met daarachter de randkaders van het triple glas met de tweecomponenten verlijming. De glasvinnen (h.o.h. 1.500 millimeter) zijn mee verlijmd zodat een stabiele constructie is gewaarborgd. De vinnen zijn getest (belast op druk) en konden zelfs bij drie gebroken glasbladen, bewust kapot gemaakt om de restdraagsterkte te meten, nog 20 ton druk weerstaan.
Meer innovaties
In het Co-Creation Center zijn meer innovaties te vinden dan die van het glas alleen. Naast het gebouw verrijst een glazen klimaattoren, voorzien van Phase Changing Materials en gelzakken die zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. De fundering is door het gebruik van ‘end of life’ beton ook duurzaam. Verder zijn er funderingspalen met geïntegreerde warmtewisselaarsfunctie toegepast. Het Co-Creation Centre gaat vanaf juni dienstdoen als event centre en biedt ruimte aan zo’n 200 gasten.
Projectbezoek met lezingen
Boosting, ‘platform voor koplopers in bouwinnovatie’, organiseert op 11 februari van 14 tot 18 uur een projectbezoek met lezingen op de Bouwkampus van TU Delft. Sprekers zijn degenen die ook direct betrokken zijn bij het ontwerp, de berekeningen, de testen en de uitvoering van het project: Armand Paardekooper Overman (associate Mecanoo) over het architectonisch ontwerp, Wout Hoogendoorn (directeur Si-X) over het technisch ontwerp en de uitvoering, Diana de Krom (projectleider constructies ABT) over het constructief ontwerp en Valérie Hayez (Global Façade Engineer Dow Performance Silicones België) over nieuwe ontwikkelingen van siliconen in de bouw. Deelname is gratis voor Booosting-aangeslotenen en studenten en 50 euro voor niet-leden. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.