Ga naar hoofdinhoud

Manual of recycling: gebouwen als materiaalbron

Midden-Europa is rijker aan grondstoffen dan vaak wordt gedacht – maar ze worden niet in de grond gevonden. Nooit eerder waren er meer metalen, kunststoffen, op olie gebaseerde composieten of mineralen in de geïndustrialiseerde landen. Men hoeft ze alleen maar weer in omloop te brengen. Hetzelfde geldt voor gebouwen en steden. Het realiseren ervan als bron is een nieuwe benadering van de Manual of recycling: gebouwen als materiaalbron, een uitgave van DETAIL.

Scheiding van materiaalstromen

Dit nieuwe boek laat zien hoe grondstoffen in bestaande gebouwen actief kunnen worden gehouden. Het terugwinnen van bouw- en recyclebare materialen uit de gebouwde stedelijke omgeving vereist de scheiding van materiaalstromen. Daarom moet de ontmanteling en het hergebruik al tijdens het ontwerpproces worden overwogen door de constructie zelf en de keuze van de gebruikte materialen. ‘Stedelijke mijnbouw’ of ‘stedelijke exploratie’ impliceert het bereiken van een efficiënt gebruik van grondstoffen door vermijding, reductie, reparatie en duurzaamheid, hergebruik en recycling. Een heroverweging van productontwerp, circulaire economische processen en het nemen van verantwoordelijkheid voor eigendom, een gerichte materiaalkeuze en het vermogen om verbindingen en componentenverbindingen ongedaan te maken, behoren volgens de auteurs net zo goed tot een verandering in gebruikersgedrag als reductiemethoden in de bouwcultuur. De instrumenten voor deze veranderingen in de bouw met gebouwen als materiaalbron bestaan ​​al en de nodige expertkennis wordt geleverd door deze handleiding.

Eco-efficiënt bouwen

Het team van auteurs presenteert strategieën en mogelijkheden voor eco-efficiënt bouwen met behulp van lokale bronnen en analyseert digitale methoden voor de optimalisatie van materiaalcycli. Het tweede deel is meer gericht op constructie en materialen. Een uitgebreide gedetailleerde catalogus toont mogelijke opties voor het samenvoegen van bouwcomponenten met betrekking tot de totale constructie. Ook biedt het diepgaande uitleg over berekeningsmethoden en aanbestedingsaspecten. En tot slot inspireren reeds gerealiseerde voorbeelden bij de succesvolle praktische implementatie van deze methoden. Overigens bestaat in Nederland al een succesvol systeem voor recycling van vlakglas uit de bouw. Vlakglas Recycling Nederland (VRN) heeft sinds de start in 2003 meer dan 1 miljard kilo vlakglas ingezameld en teruggebracht in de bouwketen.

Online bestellen

Het naslagwerk is ook een pleidooi dat de stad moet leren zichzelf van binnenuit te vernieuwen. Dit omvat zijn energievoorziening, infrastructuur voor mobiliteit en aspecten van zijn voedselvoorziening. En het gaat over de materialen waaruit de stad zelf is gebouwd en die niet voor altijd uit andere delen van de wereld kan worden verkregen. Het is gericht op architecten en ingenieurs die gebouwen willen realiseren die duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Het naslagwerk Manual of recycling (gebouwen al materiaalbron), kost 99,90 euro en is online te bestellen.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…