Een gebouweigenaar of –beheerder is verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gebouw, zo ook voor de brandveiligheid. Maar de wet spreekt van ‘rechtens verkregen niveau’ en dat betekent dat veel gebouwen tijdens de bouw aan de (brand)eisen voldeden, maar sinds de komst van het Bouwbesluit (1992) daar feitelijk niet meer aan voldoen. Ook nieuwe inzichten maken dat gebouwen vandaag de dag niet brandveilig zijn, terwijl ze voorheen wel aan de eisen voldeden. Het grootste probleem in bestaande brandconstructies doet zich voor met spiegeldraadglas. Voor september 2006 mocht het glas voor brandcompartimentering beperkt worden toegepast. Grotere oppervlakken waren mogelijk als het alleen een rookwerende eis betrof. Maar de inzichten zijn veranderd en vandaag de dag voldoet het glas niet meer.
Om trappenhuizen heen zie je vaak scheidingen met een groot oppervlak van dit glas met ingelegd draad. Het draad houdt het glas bij elkaar zodra het breekt onder invloed van de hitte van de brand. Het betreft dan vaak een brandscheiding bij een vluchtweg in bestaande gebouwen, die volgens de huidige inzichten niet meer dan als rookscheiding (E-classificatie) fungeert. De WBDBO eis ‘toen’ was 30 of 60 minuten brandwering en dat is die vandaag nog steeds: de classificatie conform NEN 6069 dient EW te zijn. Maar het spiegeldraadglas voldoet in meerdere opzichten niet. Allereerst is het geen veiligheidsglas. Het zorgt voor snijgevaar bij breuk, het glas is niet-letselbeperkend. Ook beschermt het glas niet tegen doorval: de verdiepingshoge ruiten zijn vaak toegepast daar waar je meer dan 1 meter naar beneden kan vallen, het wettelijke minimum voor toepassing van veiligheidsglas (voor bestaande bebouwing geldt een niveauverschil van 1,5 meter). En tot slot: de brandwerendheid voldoet in die situaties ook niet. Het antwoord op de vraag of het glas toegepast mag worden is dan ook ja en nee. Ja, want het glas mocht ‘toen’ wel toegepast worden als brandwerend, lees rookwerend. En nee: het glas mag niet worden toegepast als de bouw nu zou plaatsvinden. Of het (spiegel)draadglas nu wel of niet vervangen worden beantwoorden we in Glas in Beeld.
Lees het volledige artikel in Glas in Beeld 6 – 2018 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.