Renson heeft vlakbij z’n hoofdkantoor in Waregem (B) een testcentrum geopend: het Renson Concept Home. Achter de façade van een moderne gezinswoning is het voor de fabrikant mogelijk onder realistische omstandigheden te experimenteren met ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ en die te monitoren. Het Concept Home is volgens Renson in de eerste plaats een ‘real life’ testomgeving, op termijn mét bewoners, waar tal van data uit de praktijk verzameld kunnen worden.
‘Deze woning is bijvoorbeeld uitgerust met drie verschillende ventilatiesystemen om die onder exact dezelfde omstandigheden te kunnen vergelijken’, zegt CEO Paul Renson. ‘Maar ook om oververhitting binnenshuis tegen te gaan, zitten de nieuwste snufjes geïntegreerd.’ Het Renson Concept Home is tevens een ‘experience center’ dat opengesteld wordt voor professionele klanten om te onderzoeken en ervaren hoe het intelligent inzetten van duurzame, natuurlijke elementen als licht en lucht op een duurzame manier bijdraagt tot gezond wonen, maar ook het beste comfort creëert. ‘Dit Concept Home biedt ons de kans om te experimenteren met nieuwigheden die inspelen op de snel veranderende architecturale facetten van bouwen en verbouwen’, aldus Renson.
De woning is beglaasd met Ultra one van Sprimoglas (Ug 1,0 W/m2K). Elk glasvolume, zowel in het dak als de gevels, is voorzien van buitendoek zonwering. ‘Zo behoud je optimale transparantie’, zegt Renson, ‘en kan je de zon op een dynamische manier beheersen door de screens neer te laten en de zon tegen te houden nog voor die het glas bereikt in de zomer. Door de screens op te halen in de winter kun je toch optimaal van de zonnewinsten genieten om op stookkosten te besparen. Daarnaast zijn ook vaste luifels gebruikt als zonwering boven de ramen.’ In het huis is onder meer een E+ ventilatiesysteem toegepast dat de warmte recupereert uit de afgevoerde ventilatielucht voor de productie van warm water en lage temperatuurverwarming. Verder zijn PV-panelen op het dak en raamroosters voor intensieve ventilatie toegepast. Renson: ‘Wat oververhitting betreft, is in deze woning in de praktijk te zien hoe een combinatie van ventilatie, (buiten)doekzonwering en ventilatieve koeling ervoor zorgen dat de binnentemperaturen ook op warme dagen aangenaam blijven. Door de grote raamroosters op warme dagen ’s nachts open te zetten haal je grote volumes koele nachtlucht binnen. Op een vooraf ingestelde temperatuur gaan ook de dakvensters open zodat een schouweffect gecreëerd wordt waardoor de woning ’s nachts kan afkoelen.’