Het glas met folie van een drukbezochte kas moet worden vervangen. Dat blijkt uit een onderzoek van Peutz Geveltechniek. Aanleiding van het onderzoek was dat de beglazing in de afgelopen jaren zijn transparantie is gaan verliezen, witter van kleur is geworden en bepaalde planten in de kas het laatste jaar dood waren gegaan. Het vermoeden van de opdrachtgever is dat de hiervoor genoemde aspecten daarmee in verband staan.
De kas is toegankelijk voor medewerkers en publiek. Dit in tegenstelling tot de meeste kassen waar zich doorgaans bijna geen mensen begeven. Vanwege het relatief hoge aantal mensen in de kas is circa vijf jaar geleden tegen de onderzijde van het glas in het dak op verzoek van de gemeente een plakfolie aangebracht. De gemeente eiste dit omdat de kans op letsel door vallende scherven (in geval een ruit zou breken) anders te groot geacht werd. Maar de folie blijkt te degraderen, zal op den duur niet meer het gewenste veiligheidsniveau geven en heeft bovendien invloed op de lichttransmissie met negatieve gevolgen voor de groei van (bepaalde) planten. De aanvankelijk gekozen oplossing, hoewel begrijpelijk, blijkt achteraf dus niet de meest geschikte oplossing te zijn. Het bestaande glas zal dus wederom uitgenomen en vervangen moeten worden door een gelaagd glasproduct met extra UV-doorlatende eigenschappen.
Lees het volledige artikel over dit onderzoek naar het glas met folie in de rubriek Goed Fout in de nieuwe uitgave van Glas in Beeld die volgende week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.