Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidsglas ook bij woningen verplicht

 

Op verzoek van de eigenaar van een woning te Breda is door Peutz Geveltechniek een inspectie uitgevoerd om de oorzaak van een breuk in het binnenblad te bepalen. De woning is in 2016 opgeleverd, de bouwvergunning is begin 2015 afgegeven. De betreffende ruit is opgenomen in de achtergevel van de woning, is circa 0,8 meter breed en loopt van bovenzijde begane grondvloer tot aan de onderzijde van de eerste verdiepingsvloer.Het isolatieglas is voorzien van een ongehard ongelaagd binnen- en buitenblad. Zowel het binnenblad als het buitenblad kunnen derhalve conform NEN 3569 niet getypeerd worden als veiligheidsglas. Conclusie van de inspectie: wil men voldoen aan het Bouwbesluit dan had het glas voorzien moeten worden van een binnen- en buitenblad bestaande uit veiligheidsglas. Het toegepaste glas voldoet dus niet aan de sterkte-eisen die tegenwoordig door het Bouwbesluit zijn voorgeschreven.

Of verdiepingshoog glas nu wel of niet dient te zijn voorzien van letselwerende glasbladen leidt in de woningbouw vaak tot discussies. Door de aannemer wordt dan frequent aangegeven dat het voldoen aan NEN 3569 niet verplicht is, het Bouwbesluit verwijst immers niet naar de norm. En dat de mogelijkheid tot toepassing van veiligheidsglas als optie is opgenomen (meerwerk derhalve). Om hierover een uitspraak te kunnen doen, is gekeken welke eisen het Bouwbesluit over dit onderwerp geeft. Conclusie: wil men voldoen aan het Bouwbesluit dan had het glas voorzien moeten worden van een binnen- en buitenblad bestaande uit veiligheidsglas. Het toegepaste glas voldoet dus niet aan de sterkte-eisen die tegenwoordig door het Bouwbesluit zijn voorgeschreven. Adviseur van Peutz Geveltechniek Mathijs van de Vliet: ‘De afgelopen maand ben ik reeds bij twee projecten betrokken geweest waarbij voor soortgelijke situaties het toepassen van letselwerend glas niet als standaard, maar nog steeds als een optie (met meerkosten) werd gepresenteerd. Een zorgelijke situatie waarin verandering moet komen. Dit in tegenstelling tot de utiliteitsbouw waar doorgaans voor soortgelijke situaties standaard veiligheidsglas wordt toegepast.’

Lees het volledige artikel in Glas in Beeld (nummer 3 – juni 2018) die volgende week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…