Ga naar hoofdinhoud

Glazen overkapping met ‘koud gebogen’ glas op XL-formaat

‘De Schoen’, het voormalige ING-kantoor in Amsterdam, heeft een nieuwe glazen overkapping gekregen. Met isolatieglas van ‘gewoon’ floatglas meer dan 6 meter is een gekromd dakvlak gecreëerd. Dit gebeurde door middel van het ‘koud buigen’ van het gehard gelamineerde vlakglas; een duurzame, economische techniek, toegepast op XL-formaat.

De grote daktuin op de bovenste verdieping van het complex kreeg een glazen overkapping van 12 x 22 meter, net iets kleiner dan een basketbalveld. Koud buigen betekent dat een vlakke ruit in de gewenste vorm wordt geforceerd. Het voordeel hiervan is allereerst economisch van aard: de ruiten hoeven namelijk niet in de fabriek opnieuw te worden verhit om ‘warm gebogen’ de gewenste vorm te krijgen. Dit bespaart productietijd en energie. Het is daarnaast een duurzame oplossing, waarbij bovendien een stijvere constructie ontstaat door de gebogen vorm. Met dunner glas kunnen zodoende grotere overspanningen worden behaald. Nadeel van koud buigen is dat de buigstraal beperkt is; voor grotere krommingen wordt gelamineerd glas koud gebogen of er dient warm gebogen glas te worden toegepast.

Lees het volledige artikel van de hand van Kars Haarhuis van ABT over deze innovatieve glazen overkapping in de jongste uitgave van Glas in Beeld die volgende week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Training Resultaatgericht Uitvoeren speelt in op andere rolverdeling

De rolverdeling tussen opdrachtgever en uitvoerende partij verandert. Wat verwacht jij van de andere partij en hoe ziet deze jou?…

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…