Ga naar hoofdinhoud

Vlakglas herkennen: FIS maakt gevel identificeerbaar

Kleurverschil na vervanging van een gebroken ruit.

Het Façade Identification System (FIS) is winnaar geworden van de Duurzame Uitdaging, een initiatief van de gemeente Amersfoort en het Kennislab voor Urbanisme om de verduurzaming van de stad te versnellen. FIS maakt het mogelijk om een gevel gedurende de hele life cycle identificeerbaar te maken en hier digitaal informatie aan te koppelen. Een belangrijke tool ook voor de identificatie van het toegepaste vlakglas daar in de praktijk vaak onbekend is welk soort glas is toegepast wat het lastig maakt het bij schade te vervangen.

FIS is ontwikkeld door de VMRG, SlimLabs, Root en Tagologic. Arjan Kalfsbeek van SlimLabs wist op 14 februari tijdens een pitch van 60 seconden de jury te overtuigen dat FIS het beste businessidee is voor een circulaire stedenbouw. Een groot probleem binnen de bouw- en vastgoedwereld is volgens Kalfsbeek dat niemand precies weet welke producten en grondstoffen er in een gebouw zitten, zoals het toegepaste type vlakglas. ‘Dit is een probleem, omdat als gevolg hiervan veel producten in gebouwen eindigen als afval, maar ook omdat je niet weet bij wie je terecht moet als er onderhoud nodig is aan een specifiek onderdeel. Door gebouwelementen te voorzien van unieke tags, zijn ze gedurende de hele levensduur identificeer- en traceerbaar.’ Als voorbeeld liet Kalfsbeek een kozijn zien, waar verschillende tags op aangebracht waren. ‘Door deze te scannen met bijvoorbeeld een telefoon zie ik binnen de FIS applicatie precies waar het kozijn van gemaakt is, wie het gemaakt heeft en welke grondstoffen erin verwerkt zitten en wie eventueel onderhoud dient uit te voeren. Ook de leverancier weet zo exact waar zijn gevels zitten, kan ze eenvoudig monitoren en als de gevel afgedankt wordt, ervoor zorgen dat deze voor hergebruik of recycling in aanmerking komt’, aldus Kalfsbeek.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…