Ga naar hoofdinhoud

Glazen geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen

Langs de N470 in Pijnacker-Nootdorp verrijst een glazen geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen, dat op jaarbasis 30 megawattuur gaat opwekken. Het door BAM Infra ontworpen en te realiseren scherm wordt gemaakt van twee maal 8 millimeter dik glas en is een primeur voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Na de zomer worden langs de N470 in Pijnacker Zuid de laatste woningen opgeleverd van de nieuwe wijk Keijzershof. Met het oog op het wooncomfort laat de gemeente een 480 meter lang geluidsscherm plaatsen dat 2,5 meter boven het maaiveld uitsteekt. De markt werd via een aanbesteding op basis van Best Value Procurement uitgedaagd om een innovatieve, duurzame oplossing te bedenken, die niet alleen de geluidsbelasting vermindert maar ook op slimme wijze energie opwekt. ‘Met de combinatie van geluidswering en zonne-energie benutten wij de schaarse ruimte zeer efficiënt’, aldus Jaap van Staalduine, wethouder Ruimtelijke Ordening. ‘Dit is een win-winsituatie. Pijnacker-Nootdorp wil een klimaatneutrale gemeente zijn en in de toekomst over voldoende en betaalbare energie kunnen beschikken. Dit past naadloos in de lijn van de provincie Zuid-Holland, die volop bezig is met de energietransitie. Denk aan collectieve warmte of het overstappen naar biogas.’ BAM Infra verwierf het design and construct-contract dankzij een goede onderbouwing van de geleverde prestaties en het optimaal borgen van risico’s. Volgens tendermanager Richard Veenstra is het scherm een unicum in de markt. ‘Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar wij gaan zonnecellen in het glas integreren. In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland.’

Het geluidsscherm is volgens BAM Infra goed te onderhouden en weers- en vandalismebestendig. Om de zonnecellen te beschermen tegen opspringende steentjes van langsrijdende auto’s wordt extra dik glas toegepast van 8 millimeter dikte aan de voor- en achterzijde van de zonnecellen. In samenspraak met de gemeente en de stedenbouwkundige van de provincie Zuid-Holland is de beeldkwaliteit geborgd. Hoewel zonnecellen niet transparant zijn, heeft BAM Infra toch een oplossing gevonden die een doorkijk biedt naar het achterliggende landschap. Stroomkabels, omvormers en andere elektraonderdelen worden ‘verborgen’ in het scherm verwerkt. Na de oplevering heeft BAM Infra de verantwoordelijkheid om gedurende tien jaar gemiddeld 30 megawattuur per jaar op te wekken. Dit is voldoende om tien huishoudens van stroom te voorzien. Via Stedin stroomt de opgewekte stroom het openbare net in. De oplevering van het glazen geluidsscherm is gepland voor november dit jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Training Resultaatgericht Uitvoeren speelt in op andere rolverdeling

De rolverdeling tussen opdrachtgever en uitvoerende partij verandert. Wat verwacht jij van de andere partij en hoe ziet deze jou?…

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…