Ga naar hoofdinhoud

VRN bereikt mijlpaal met inzamelen 1 miljard kilo vlakglas

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) heeft sinds de start in 2003 1 miljard kilo vlakglas ingezameld. VRN hoopt deze de mijlpaal eind dit jaar te behalen en viert dit op 1 december in Hart van Holland te Nijkerk ‘om de bereidwilligheid van al onze inzamelpunten vlakglasafval gescheiden in te zamelen en de gedegen samenwerking met onze relaties te onderstrepen.’

Het systeem voor het inzamelen en hergebruik van vlakglas vindt plaats onder verantwoording van het ministerie van IenM. Basis is een recyclingbijdrage, een heffing op elke vierkante meter isolatieglas die in ons land wordt geplaatst. De logistieke organisatie en handhaving is in handen van VRN die over het land verspreid bij glasbedrijven inzamelpunten heeft ingericht, veelal bij leden van Vakgroep GBO van Bouwend Nederland. Het glas wordt na inzameling verwerkt en hergebruikt. Schoon afvalglas wordt om grondstof en energie te besparen ook gebruikt in de productie van floatglas. Dit percentage is 15 tot 20 procent, maar wordt waar mogelijk opgeschroefd. Het idee om vlakglas gescheiden in te zamelen en te recyclen werd eerst in de praktijk getoetst. In 2000 startte een proef in de noordelijke provincies. In tien maanden tijd werd 1.800 ton vlakglasafval ingezameld. De schatting was dat het landelijke project jaarlijks 31.000 ton vlakglas zou opleveren. In het officiële startjaar 2003 werd bijna 38.000 ton ingezameld. Deze hoeveelheid is in de loop der jaren steeds verder toegenomen. Met 89.200 ton was 2011 een topjaar. In 2015 werd 70.000 ton vlakglas ingezameld. En eind dit jaar bereikt VRN een grote mijlpaal: 1.000.000.000 kilo vlakglas ingezameld en aangeboden ter recycling.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…