Ga naar hoofdinhoud

Spontane breuk door nikkelsulfide-insluiting

Bij een ruit toegepast in een glasdak boven een gemeenschappelijke ruimte van een woongebouw is een spontane glasbreuk opgetreden. Er wordt gevraagd om te onderzoeken wat de breukoorzaak is en of er nu sprake is van een onveilige situatie. Het glas is toegepast in een raamconstructie van een glasdak en bestaat uit enkel gelaagd glas met één thermisch versterkte glasplaat met een dikte van 8 millimeter en één thermisch geharde glasplaat met een dikte van 10 millimeter.

Tijdens de inspectie is het kenmerkende breukgedrag van thermisch gehard glas, waarbij het glas bij breuk fragmenteert in kleine glaskorrels, direct zichtbaar. De breuk is derhalve opgetreden in de thermisch geharde glasplaat. De betreffende glasplaat is gepositioneerd aan de binnenzijde van het dakglas. De buitenste glasplaat van het gelaagde glas, thermisch versterkt, is nog in tact. In dit geval is de breukoorsprong in de thermisch geharde glasplaat nog terug te vinden, aangezien de glaskorrels door de PVB-folie bij elkaar gehouden worden.

De breukoorsprong bevindt zich rond het midden van het glasblad, waardoor eventuele breuk door randbeschadigingen of metaal/glascontact kan worden uitgesloten. Ook breuk door vallende objecten van buitenaf zoals kiezelstenen kan worden uitgesloten, omdat de gebroken glasplaat zich aan de onderzijde van de ruit bevindt en er aan de thermisch versterkte glasplaat aan de buitenzijde geen beschadigingen zichtbaar zijn. Wanneer de breukoorsprong van dichtbij beoordeeld wordt, is zichtbaar dat de twee glaskorrels aan weerszijden van de breukoorsprong de kenmerkende grootte en vorm hebben die optreedt bij een breuk door nikkelsulfide-insluiting in thermisch gehard glas. Met een loep is zelfs het nikkelsulfide deeltje waar te nemen bij het breukvlak tussen deze twee glaskorrels.

Nikkelsulfide-insluitingen komen voor in het basisproduct floatglas en zijn inherent aan de productiemethode. Na het thermisch harden van floatglas kan dit deeltje tot overmatige spanningen in het glas leiden met uiteindelijke glasbreuk tot gevolg. Het risico op nikkelsulfide-insluitingen kan verkleind worden door het thermisch geharde glas te onderwerpen aan een zogenoemde heatsoaktest. Echter, bij glas dat aan deze test is onderworpen kan het risico op glasbreuk door een nikkelsulfide-insluiting niet 100 procent uitgesloten worden. Het thermisch geharde glas in het dak is niet geheatsoaked en er waren hieraan ook geen eisen gesteld.

Door dat het thermisch gehard glas toegepast is als gelaagd glas is er geen risico op vallend glas. Uitgevoerde glassterkteberekeningen tonen aan dat het ongebroken thermisch versterkte glasblad nog voldoende weerstand kan bieden tegen de optredende wind- en sneeuwbelasting. Echter, de ruit is niet meer begaanbaar voor reparatie en onderhoud. Er is geen directe noodzaak om de ruimte onder het glas af te zetten. De ruit dient wel vervangen te worden. In dit geval zijn de kosten van de vervanging voor de gebouwbeheerder zelf.

Over de auteur Roman Abrahams is adviseur bij Peutz Geveltechniek en komt tijdens inspecties veel goede, foute en goed foute glasoplossingen tegen. In de rubriek ‘Goed Fout’ deelt hij zijn ervaringen van bijzondere of veel voorkomende glasproblemen uit de praktijk.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Glasbreuk in glasbalustrade: hoe kan dat nou?

Peutz Geveltechniek heeft op verzoek van een verzekeraar een inspectie verricht om de oorzaak van het breken van glasplaten in…

Glasbreuk – alweer! Restaureren en isoleren

Een monument waar nieuw, beter isolerend glas is geplaatst in de bestaande houten schuiframen met glasroedes. Maar de buitenste ruit…